Vem är DataRut?

DataRut grundades av mig Simon Bylund. Genom åren har jag samlat ihop över 25 års IT-erfarenhet. De senaste 15 åren inom hemelektronikbranschen varav 13 år i ledande befattningar. De senaste 5 åren som varuhuschef på Elgiganten i Östersund där jag hade 50 fantastiska medarbetare. Där gör jag huvudsakligen alla mina köp av hemelektronik.

Jag älskar att göra omöjlig teknik enkel att förstå. För mig är det viktigt att du får hjälp på dina villkor. Därför använder jag mig av datorer från både Mac och PC samt surfplattor och telefoner från iOS-Apple och Android.

Varför bildades företaget DataRut?

Under hösten 2018 hade jag gått på föräldraledighet från min tjänst som varuhuschef. På radion hörde jag ett nyhetsinslag: “1,1 miljoner svenskar lever i digitalt utanförskap”. Det som sades var att många helt eller delvis står utanför det digitala samhället som förväntas ha en hög grad digital närvaro. Majoriteten är äldre människor som hamnat efter i den digitala omställningen.

Jag menar att det är fel att de äldre idag som var med och byggde upp vårt land och dessutom var med i både telefonens och televisionens begynnelse, helt plötsligt ska stå utanför, när samhället blir digitaliserat mer för var dag.

Det här vill jag göra något åt. För om det är något jag kan, så är det datorer och teknik. Jag bestämde mig för att göra skillnad, även om jag bara kan göra en liten.

Varför heter företaget DataRut?

Jag gillar när saker heter vad det är. DataRut är helt enkelt IT-hjälp med RUT-avdrag. År 2016 infördes RUT-avdrag på IT-tjänster vilket möjliggör att få hjälp till ett lågt pris.

Men visste du även att Rut har en Jämtländsk koppling? Enligt en gammal sägen bodde Rut i Skut på Åreskutan och Jätt i Spjätt vid Suljätten. Rut i skut som var den starkaste av jättarna kom segrande ur stenkastningsfejd där Suljätten blev liggandes med näsan i vädret. Rut är beredd att gå ännu en fight mot digitalt utanförskap!

5 frågor till Simon

Var kommer du ifrån? Född 1981 i småland, men uppväxt i Härjedalen. Hm, undrar just om min uppväxt har något med min kostnadsmedvetenhet att göra? 😉 

Har du familj? Jag bor i ett vackert hus vid vattnet i Vaplan/Nälden tillsammans med min fru, dotter och son. 

Vad gör du på fritiden? Jag älskar att åka skidor. Med familjen åker vi helst i Björnrike / Vemdalen där vi har vår tillflykt under helger och lov. Men om jag får välja så blir det midjedjup lössnö på någon avlägsen plats som få andra hittar till.

En klassisk sportfråga. Hur känns det? Haha, tack bra! Nu har mitt företag varit igång i några år och det går bättre än vad jag någonsin hade våga tro. Nästan lite för bra. Jag vill vara tillgängliga för alla som ringer, men tyvärr behöver jag tacka nej till uppdrag som ligger för nära i tid. Men kunderna är fantastiska och förstående, så det brukar lösa sig :).

Berätta något jag inte vet om dig. Jag gillar att tänka annorlunda. Kan jag göra något på annat sätt än vanligt, så gör jag det. När jag vid senast skulle förnya körkortet, valde jag inte polisens fotoautomat. Jag åkte istället tillsammans med min vän som är fotograf till Sveriges högsta berg. Där längst uppe på toppen tog jag min körkortsbild. Jag tror det beskriver en hel del om vem jag vill vara.