Installera Mobilt BankID

Installera Mobilt BankID

Hur installerar jag mobilt BankID? 

Här får du hjälp steg för steg, hur du installerar Mobilt BankID på din mobiltelefon.

Ta gärna hjälp av nära anhörig som du litar på om du önskar hjälp. Besök annars ditt bankkontor. Viktigt är att Aldrig logga in på mobilt BankID om någon ringer upp och ber dig logga in. Även om det är din bank som kontaktar dig. Det kan vara en skicklig bedragare som utger sig att vara någon de inte är.

Mobilt BankID — Så här gör du

— Har du redan Mobilt BankID installerat på en befintlig telefon och ska byta till en ny? Se guiden längre ned.

 1. Installera appen BankID. Du hittar den i AppStore om du använder iPhone eller Play Butik för Android-användare. 
 2. Logga in på din Internetbank, exempelvis på en dator eller surfplatta. Har du inte internetbank, behöver du besöka ditt bankkontor.
 3. Välj “BankID” i internetbankens meny. Var du hittar BankID skiljer sig mellan olika banker. Generellt finns BankID under menyn längst upp på bankens hemsida, under alternativ exempelvis Mitt konto, Vardagsärenden eller Internettjänster..
 4. Välj “Hämta Mobilt BankID” och följ instruktionerna på din dator. Du kommer behöva använda din kortläsare, personlig kod eller annan säkerhetslösning som din bank tillämpar.
 5. Det är nu dags att öppna BankID-appen du laddat ner på din mobiltelefon. Läs av QR och välj en PIN-Kod. Kom-i-håg pinkoden, den används när du legitimerar dig med BankID-appen.
 6. Klart!
 7. Du kan testa att BankID fungerar på din nya telefon här.

Vill du ha hjälp att komma igång med din mobiltelefon, samt få smarta råd och tips. Ring DataRut så får du Trygg IT-hjälp med 50% RUT-avdrag. 

Du kan även få hjälp att göra din telefon enklare att använda, genom att aktivera seniorläge som förenklar navigering samt underlättar åtkomst till de appar och program du önskar använda mest.

Ring 0702 221 221 för mer information. 🙂

Får du felmeddelande? – Qr kod kan inte användas för att hämta bankid / kan inte läsa qr kod

Då har du troligen legitimerat dig på internetbanken med Mobilt BankID på en annan enhet med BankID. Det är denna befintliga enhet som ska läsa av QR-koden.

 1. Läs in QR-kod med din gamla mobiltelefon.
 2. Du blir nu skickad vidare till nästa sida där du uppmanas att ladda ner BankID appen.
 3. Öppna BankID appen på nya enheten/telefonen och läs av denna QR-kod.
 4. Välj lösenkod till BankID.
 5.  Testa att BankID fungerar här.